Ett bruttolöneavdrag används oftast i situationen där det görs ett löneavdrag, innan tabellskatt är dragen, och arbetsgivaren istället erbjuder detta belopp som förmån. Ett annat ord för detta är löneväxling. Den anställde växlar alltså lön mot en löneförmån. Om man tex har 30 000 kr i lön och använder bruttolöneavdrag för att köpa hushållstjänster för 2 000kr sänker man sin lön till 28 000 kr och får istället 2 000kr i löneförmån.
Fördelen med detta är att löneförmån för hushållstjänster är skattefritt när det betalas ut. Och först vid deklarationen året därpå ska förmånsskatten betalas och kan samtidigt "kvittas" mot skattereduktionen för hushållstjänster som är 50% av arbetskostnaden för utförda tjänster. Så vid 50% marginalskatt tar dessa ut varandra.
Löneförmånen är pensionsgrundande för den statliga skatten men för de som har tjänstepension är det olika hur avtalen är skrivna mellan respektive arbetsgivare och tjänstepensionsleverantör. Detta bör alltså kontrolleras.
Löneförmån för hushållstjänster kan påverka den sjukpenninggrundande inkomsten (SGI) men detta är ett oklart område och berör bara de som har en lön under eller nära maxtaken för de olika bidragsgrundande systemen, dvs arbetslöshet, sjukfrånvaro samt mamma- eller pappaledighet.
Försäkringskassan ska göra en bedömning av SGI vid det tillfälle det är aktuellt och kan då titta bakåt i tiden och olyckligtvis är lagarna skrivna så att de kan tolkas att SGI ska sänkas med motsvarande löneförmån även när det gäller bruttolöneavdrag.
HemQ är i kontakt med regeringen angående detta och vi anser att det är mycket olyckligt att SGI kan påverkas och ser inga skäl till detta och hoppas & tror på en snar förändring.
Läs mer på Skatteverkets hemsida »
HemQ tar inget ansvar om ovan information är inkorrekt utan måste kontrolleras av den enskilde.